Teneke
MAKALE
Paylaş
21.08.2012 01:55
3.819 okunma
Süleyman Keleş

Ramazan geldi hoş geldi. Cennet kapılarının açıldığı, Cehennem kapılarının kapandığı, şeytanların zincire vurulduğu aydır. Allah’ın rahmetinin bol olduğu aydır. Bunun bilincinde olan müminlerin bu rahmetten yararlanmalarını temenni ediyorum. Tabi ki Ramazan deyince aklımıza ibadet, iftar, sahur, sabır, hayır ve yardımlaşma gelir. Ayrıca her Ramazanda çocukluk günlerimizde geçirdiğimiz Ramazanlar gelir. Elektriğin olmadığı, gaz lambasının aydınlatma olarak kullanıldığı yıllardı. Yiyecek ve içeceklerde şimdiki gibi bol ve çeşitli değildi.

Köyün eski camisinin minaresi yoktu. Olsa da fark etmezdi. Elektrik olmadığı için ezan sesi köyün her tarafına duyulmazdı. Yerden caminin çatısına kadar uzanan merdivene çıkılarak ezan okunurdu. Aileler iftar hazırlıklarını tamamlamaya çalışırlarken iftarda içmek için Derepınar’dan testilerle soğuk su mutlaka getirilirdi. Ezan vakti yaklaşırken çocukları ezan dinlemekle görevlendirirlerdi. Çocuklar köyde bulunan belirli alçak damların üzerinde toplanarak ezanı beklerlerdi. Hocanın ezana başlamasıyla OKUNDU OKUNDU diye bağırarak evlere doğru koşardık. Özellikle Ramazanın son günlerinde çocuklarda oruçlu olduğu için ceplerimizde mutlaka iftarlık bir şeyler olurdu. Damdan eve doğru koşma sırasında bu iftarlıkları da ağzımıza atardık. İftardan sonra teravih namazı için bizler de camiye giderdik.

Namazda yaramazlık yapmamamız için büyükler bizi yanlarına alırlardı ama yinede yapanlar olurdu. Sahurun ayrı bir önemi vardı. Sahur denince akla TENEKE gelirdi. Günümüzde şehirlerde çalınan Ramazan davulunun sesine hiç benzemezdi sesi. O tenekenin sesinde bir ahenk, bir ritim de yoktu ama büyüleyici bir durum vardı. Tenekeci haydi kalkın haydi kalkın dedikten sonra hemen gitmezdi oradan. Gaz lambasının ışığının yandığını görünce giderdi. Yıllar geçtiği halde tenekenin sesi kulaklarımızda çınlamaktadır. Tabi ki tenekeyi çalan büyüklerimizi de unutamıyoruz. Bu vesileyle bize o günleri yaşatan büyüklerimizi de hatırlamış olduk. Bu büyüklerimizden ölenlere Allah’tan rahmet, sağ olanlara sağlıklı bir ömür diliyorum.

Cenab-ı Allah tuttuğunuz oruçları, yaptığınız hayırları kabul etsin. Bayrama ulaştırsın inşallah. Amin.

Süleyman KELEŞ

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
AKBUCAK KÖYÜ
www.akbucak.com
SARIKAYA/YOZGAT
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
Akbucak Köyü Muhtarlığı - Alper ÇAMLIDAĞ
Akbucak Köyü Facebook Grubu
Akbucak Köyümüz Facebook Grubu
 
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Akbucak Köyü - Harita
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2005 - 2023    www.akbucak.com          Tasarım ve Programlama: Dr. Murat Kaya