STK'lar Anayasayı Tartışıyor
Ev sahipliğini Yozgat Platformunun yaptığı İstanbul’da faaliyet gösteren çeşitli İl derneklerinin temsilcileri ile Yozgat ilçe ve köy derneklerinin temsilcileri ve vatandaşların katıldığı Esenler Belediyesi Konferans salonundaki STK'lar Anayasayı Tartışıyor. konulu panel 28 Nisan 2012 tarihinde gerçekleşti.
HABERLER
Paylaş
02.05.2012 07:06
3.069 okunma
İlhan Öztürk

Ev sahipliğini Yozgat Platformunun yaptığı İstanbul’da faaliyet gösteren çeşitli İl derneklerinin temsilcileri ile Yozgat ilçe ve köy derneklerinin temsilcileri ve vatandaşların katıldığı Esenler Belediyesi Konferans salonundaki “STK’ lar Anayasayı Tartışıyor” konulu panel 28 Nisan 2012 tarihinde gerçekleşti.

Oturum Başkanlığını Prof.Dr. Kadir Esmer’in yaptığı panele; Prof Dr.Ersan Şen, Faik Tarımcıoğlu,Av.Satılmış Şahin ve Prof.Dr. Ender Pehlivanoğlu panelist olarak katıldılar.
Cumhuriyetimizin kurucusu M.Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile bu vatan toprakları uğruna canlarını feda etmiş tüm aziz şehitlerimizin ruhları için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından okunan istiklal marşımıza müteakiben Yozgat Platformu Genel Başkanı Kazım Ekinci nin açılış konuşmasıyla panel başladı.

Kazım Ekinci Konuşmasında ;“Sivil toplum kuruluşlarının her geçen gün daha da gelişmesi, toplumu ilgilendiren konulara duyarlılık göstermesi ve tartışması, fikirlerini ve tepkilerini yasalar çerçevesinde ve medeni bir şekilde dile getirmesi, ülkemizin ve milletimizin geleceği adına büyük bir kazançtır.

Her birimiz farklı fikir ve düşünceye sahibiz. Farklı fikirler kavga sebebi değil, fikir zenginliği olarak görüldüğünde demokrasimizle birlikte kültür, sanat, ekonomi ve refah seviyemiz de yükselecektir. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarına ve temsilcilerine önemli görevler düşmektedir. Temel bir kanun olan anayasanın tartışılması, yeni fikirlerin üretilmesi ve ortak aklın bulunması için gösterdiğiniz gayret sebebiyle Yozgat Platformu adına her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
TBMM Anayasa Komisyonu tarafından seslendirilen “sivil anayasa” yapılması çağrısına bizler de sivil toplum kuruluşları olma sorumluluğu ile katılıyor, görüş, öneri ve eleştirilerimizle destek veriyoruz. Tartışmaların sonunda mutabık kaldığımız hususlar mutabakat metninde toplanarak imzalanacak ve komisyona gönderilecektir. Ayrıca her bir sivil toplum kuruluşunun da kendi önerisini imzalayıp süresi içinde komisyona göndermesini arzu ediyoruz. Komisyonun teklif ve öneri toplama süresi 30.04.2012 tarihinde sona erecek olup, bu tarihten sonra yapılacak öneri ve teklifler dikkate alınmayacaktır. Bu sebeple görüş ve önerilerin süresi içinde komisyona ulaştırılmasını istirham ediyoruz. Konuşmama burada son verirken yeni yapılacak olan anayasanın ülkemize ve milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, katılımlarınızdan dolayı şahsım ve yönetim kurulum adına hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı..

Kazım Ekincinin konuşmasının ardından tüm STK lar adına söz alan Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Sekreteri Muammer Şaşmaz ise; “Güzel yurdumuzun yedi bölgesinden gelerek İstanbul’a yerleşsek de ruhlarımız, köklerimizin olduğu topraklara aittir. Yıllarca bu topraklarda hiçbir zaman etnik ve inanç ayrımı yapmadan, hiç kimseyi dışlamadan yaşadık. Bu bizden değildir diyerek kimseyi ötekileştirmedik. Birbirimize kız alıp vererek akraba olduk. Yedi farklı bölgenin tek bir yürek olarak atmasını sağladık. Bu nedenledir ki bu ülkenin topraklarında biz her yerliyiz ve hepimiz birbirimizle hemşehriyiz.

Yeni anayasa, bu birlikteliği teminat altına almalı, birlik ve beraberliğimizi sağlayarak bizleri çağdaş uygar ülkeler seviyesine çıkarmalıdır. Yeni anayasa inançlarımızı, bizi biz yapan temel değerlerimizi korumalı, barışı, kardeşliği ve eşitliği sağlamalıdır. İşte bu anayasa toplumun her kesimini kucaklamalı, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” hükmüne uygun olmalıdır. Gizli saklı hiçbir şeyin kalmadığı dünyadaki büyük değişimleri yakından izliyoruz. Yeniliklere kayıtsız kalamayız. Bu nedenle yeni anayasa günün ihtiyaçlarına ve çağın gereklerine uygun olarak yeniden yazılmalıdır. Bireyi koruyup kollayan, geleceğimizi teminat altına alan, hak ve özgürlükleri ön plana çıkaran, dayatmacı değil, uygulanabilir uzlaşmacı bir anayasa istiyoruz.” diyerek STK’ ların ortak sesi ortak isteklerinin genel olarak böyle olduğunu ifade etti.

Panelin şeref konuğu olarak salonda yerini alan ve Anayasa konusunda mihmandarlık yapan Nevşehirliler Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Aşiret Dalcı da bir konuşma yaparak, sivil anayasanın niçin gerekli olduğu konusunda katılımcılara önemli bilgiler verdi ve bu konuda kendi üzerlerine düşen görevin ne olduğu konusunu da belirterek gereğini yaptıklarını sözlerine ekledi. Dalcı, ilkini Güneysu’da, Çanakkale’de Nevşehir’de ve Bingöl de olmak üzere dört panel düzenlediklerini bununda yapılacak yeni anayasa için ön hazırlık olarak çok faydalı olduğunu söyledi.

Panelde konuşmacı olan Prof.Dr.Ersan Şen ise konuşmasında ; yeni yapılacak olan anayasa hakkında çok çarpıcı noktalara dikkat çekerek, sivil anayasa yapılırken 1982 anayasasının yok sayılamayacağı vurgusunu yaptı.Yeni yapılacak olan anayasanın hali hazırda uygulanan anayasa gibi çok maddeden değil sadece 20 maddeden oluşan kısa , öz ve anlaşılır olması gerektiğine dikkat çekti.Ayrıca yapılacak olan yeni anayasanın belli bir süre için değil uzun yıllar kalıcı olabilecek nitelikte olması gerektiğini ifade etti. Bu kalıcılığa A.B.D. nin 1789 yılında yapılan anayasasının halen uygulandığını belirtti.

Şen konuşmasının bir bölümünde 28 Şubat olaylarına da değinerek “ 28 Şubat’ yargılarken askerlere bu rolü biçenler de ortaya çıkarılmalı ve yargılanmalı, 28 Şubat fişlemelerini yapan Üniversite Kamu-kurum ve kuruluşların da görev alanlar askerlere liste sunanlarda hesap vermelidir. Bu yargılamalarda gelecekte merhum Adnan Menderes’e yapılanlar gibi rövanşı olur intikam duygusuyla yargılama yapılamaz.” dedi.

Seçim kanunun da değiştirilmesi gerektiği konusuna da değinen Şen, ön seçim sistemi ve seçim barajının düşürülmesi hatta cesaret edilirse tamamıyla ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti. Salondaki konuklar tarafından konuşması çok beğenilen ve sık sık alkış alan Şen’in Yozgat’lılar arasında bulunmaktan son derece memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Panelin bir başka renkli siması olan konuşmacı 17–18 dönem ANAP eski milletvekili askeri hâkim Faik Tarımcıoğlu ise; mevcut anayasada birçok bubi tuzaklarının olduğu ve anayasanın bir an önce bu bubi tuzaklarından ve mayın tarlalarından temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Tarımcıoğlu konuşmasında Anayasanın ilk nereden çıktığının tarihçesine giderek; 1071 Malazgirt savaşından sonra tüm Anadolunun önde gelenleri bir araya gelerek Sultan Alparslan’a ; “Senden dileğimiz dilimize,dinimize etnik kökenimize karışıyorlar, sen adaletli bir sultan olarak bunları yapılmasına müsaade etme bu meseleyi çöz..” derler. İlk mutabakat Anadolu’da böyle şekilleniyor ve başlıyor diye anayasanın tarihi başlangıcı hakkında konuklara bilgi verdi.

Panelin bir başka konuşmacısı ise, hemşehrimiz Av.Satılmış Şahin ise ; “Ülkemiz çok büyük badirelerden geçti. Bu günlere çok sanal gelindi ve ağır bedeller ödendi. Halk kendi iradesi ile seçilen meclise müdahaleler yapılmış halk iradesi ziyadesiyle zarar görmüştür” dedi.
Yeni yapılacak olan anayasa:“Bireyin esas alındığı, Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşayan herkesi kapsayacak ve memnun edecek, evrensel kurallara haiz, vesayetçi olmayan, kırmızıçizgilerden arınmış, temel hak ve özgürlükleri esas alan bir anayasa olması gerektiğini ifade etti. Yumruğumuzu değil ellerimizi sıkalım barış ve kardeşlik içinde dostça yaşalım” diyerek iyi niyet temennilerinde bulundu.

Panelin sonunda tüm bu görüş ve düşünceler ile panele katılan tüm STK temsilcileri ve misafirlerin anayasa hakkındaki ortak görüşü olarak yapılan sonuç bildirgesi katılımcılar tarafından imza altına alınarak TBMM Anayasa komisyonuna resmi kanalla gönderilmiş olup, yapılan bu etkinlik ve sonucu hakkında Meclis başkanımız Sayın Cemil Çiçek’e bilgi verilmiştir.
Son derece faydalı olduğuna inandığımız ve samimi bir ortamda gerçekleşen panelin sonunda panelistlere katılmalarından dolayı teşekkür edilerek günün anısına Yozgat Platformu plaketi hediye edilmiştir. 28 Nisan 2012
Kaynak : http://www.yozgat.org.tr/hbr_bizden_oku.php?ID=1030

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
AKBUCAK KÖYÜ
www.akbucak.com
SARIKAYA/YOZGAT
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
Akbucak Köyü Muhtarlığı - Alper ÇAMLIDAĞ
Akbucak Köyü Facebook Grubu
Akbucak Köyümüz Facebook Grubu
 
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Akbucak Köyü - Harita
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2005 - 2023    www.akbucak.com          Tasarım ve Programlama: Dr. Murat Kaya